Devel 2014

Dnes jsem se zůčastnil konference Devel.cz 2014 a stejně jako u minulých ročníků to bylo super. Nejvíc oceňuji hlavně formát akce - jeden den, jedna místnost, jeden line-up přednášejících, jeden hash-tag. Žádné přebíhání mezi místnostmi, vybírání přednášek které vidět a litování toho které jsem neviděl. Akce byla na VŠE což je skoro v centru Prahy. Cena mi přišla přijatelná (early bird za nějakých 1200,- Kč) a letos byl v ceně i super oběd (výběr ze tří jídel, polévka, dezert), kafe, voda a dokonce i svačinky. Organizace byla naprosto bez problému, WiFi fungovala rychle, při vstupu jsme dostali nové tričko na spaní a šlo se na věc.

Co mě během celé konference potěšilo, a mírně i překvapilo, jak je velká poptávka po vývojářích :-) Nabídek práce byl plný Twitter, přednášky i diskuze o svačinkách. Všechny firmy nabírají a předhánějí se ve firemních benefitech.

Dopolední blok

Musím se přiznat, že dopolední blok mě trošku zarazil. Nic moc technických prezentací, všechno hodně obecné a neurčité. Pojďme to projít postupně:

Kladivo na čarodějnice a dobrá data - Adam Herout přednášel o trénování pomocí testovacích dat a že je potřeba přemýšlet jaká data použijeme a jaký bude jejich rozsah. Víceméně taková neutrální přednáška, nic nového jsem se nedozvěděl, ale je dobrý si to připomenout. Chyběl mi nějaký příklad z reálné praxe na velkém množství dat.

Psychologický crash kurz 24/7 provozu online hry - Jakub Müller a Martin Boháč (který Jakubovi pořád skákal do řeči) mluvili víceméně o tom, že není dobré celý den sedět u počítače a pracovat, ale měli bychom chodit i ven a nevyhořet. Dobrý vědět.

FlowReader Lessons - Zaira Kulsariyeva udělal promo FlowReaderu, který pak Lex Vjatkin popsal po technické stránce. Přiznal se, že používají MongoDB, Redis a Google Closure. FlowReader jsem si během přenášky akorát odzkoušel a zjistil, že má sice moc hezké UI, ale nemá funkce na které jsem zvyklý z Feedly (počet nepřečtených příspěvků v levém sloupci, tučně označení kanálů, kde jsou nepřečtené příspěvky atd.). Přednáška by mohla být daleko víc technická.

My personal tech-writing agile manifesto - Mikey Ariel přednášela něco o psaní dokumentace, ale přiznám se, že jsem po prvních pár minutách přestal poslouchat a ještě chvíli zkoušel FlowReader. Nic technického jsem v přednášce nezaslechl a vlastně už ani nevím o čem byla.

Ignite talks - konečně pořádné devel přednášky na které jsem čekal, ale bohužel každá pouze na 5 minut :-( Filip Hráček popisoval Dart, Nikol Ježková testování v Behatu (Mink, Gherkin), Robin Pokorný responzivní obrázky (tag <picture>), Tereza Šimůnková popisovala Scrum na dálku a zakončil to Michal Špaček klasicky o bezpečnosti aplikací.

Odpolední blok

Po super obědě a přestávce následoval odpolední blok a musím se přiznat, že mě opět překvapil, nyní však v dobrém :-) Začalo se pěkně zostra:

Grunt, Gulp a spol. Automatizáciou k maximalizácii lenivosti - Riki Fridrich ukázal celou armádu nástrojů, která nám pomůžou automatizovat naší každodenní práci. Konečně první super přednáška pro vývojáře. Každý si tak může vybrat z nástrojů Gulp, Grunt, Bower, Yeoman, semver, slush. Jedná z nejlepších přednášek.

Techniky paralelního programování pro 21. století - Jirka Knesl to rozjel hodně hardcore a všem ukázal že má velký přehled a zároveň zná věci do hloubky. Povídal o paralelním programování, příklady ukazoval v Clojure. Přednáška byla super připravená a šla tak akorát do hloubky - jako amatér v paralelním programování bych stejně více nepobral.

História, súčastnosť a budúcnosť spracovania PHP... vieme PHP ešte zrýchliť? - Tomáš Srnka měl velice zajímavou low-level přenášku o PHP. Dozvěděl jsem se o HHVM - Hip Hop Virtual Machine, viděli jsme grafíky z benchmarků a bylo nám připomenuto, že PHP 5.3.28 je dead-end s hromadou chyb a žádná další 5.3.x verze nebude, takže není vhodné otálet s nasazením PHP 5.4. Dále padla zmínka také o PHP-ng, Varnish, Opcache a Memcache. Opět super přednáška.

Jak rozbít atom - David Grudl dělal klasicky promo Nette frameworku a dozvěděli jsme se prakticky jenom o tom, že Nette bylo rozděleno do 21 balíků, které mají závislosti řešené přes Composer.

Unity Intro aneb jak udělat Flappy Bird za 40 minut - Petr Bendýšek měl ryze praktickou přednášku, kde ukazoval vytváření nějaké hry, ale přiznám se, že jsem po pár minutách přestal sledovat a zkoumal HHVM, takže nemůžu přednášku hodnotit.

Relace na hraně - Vít Novák a Filip Melík přednášeli o nasazení grafové databáze Titan na projektu Heureka.cz. Use-case byl cross-selling za pomocí zobrazení zboží, které nakupují ostatní zákazníci v kombinaci s produktem, který máme v košíku. Dále padli zmínky také o Hadoop a MySQL. Hlavním výstupem prezentace bylo hlavně to, že kluci si prostě chtěli zkusit nějakou grafovou databázi :-)

Škálování týmů, procesů a technologií od 4 developerů po 150 - David Brožík ukazoval jak se vyvíjelo SocialBakers od 2 lidí až po aktuální stav cca 200 lidí. Docela zajímavé bylo sledovat, jaké technologie se v SocialBakers používali v jednotlivých letech, ale také jak řešili rozdělení lidí do týmů. 

Na závěr byl poslední blok Ignite přednášek kde nám Michal Illich ukázal jak jednoduše lze realizovat vlastní kompresi podobnou JPG což bylo hodně zajímavé, dále Ivana Jíleková popsala své dojmy z Rails Girls, Martin Kopta nám připomenul, že je potřeba testovat a to i v malém; a na závěr Barbora Urbancová ukázala jak testují v Seleniu.

Závěr

Celkově se mi konference hodně líbila a další rok přijdu určitě zase. Pozitivní věcí bylo vidět, jaký je hlad po programátorech, protože nabídek bylo mraky z každé strany. Jako negativum bych vypíchnul chlebíčky, které bych v rámci osvěty stravování programátorů vyřadil a dále se mi nelíbilo, že hodnocení přednášek je řešeno externí aplikaci u které se mi zpětně nedá dohledat moje vložené hodnocení (které jsem chtěl použít jako podklady k tomuto článku). Jako doporučení bych pro další ročníky uvedl, že technicky náročnější přednášky (Fridrich, Knesl, Srnka) bych osobně dal na začátek dne, když jsou ještě všichni plní energie a netráví zrovna oběd :-) Jinak vše absolutně bez výhrad.

3 responses
Děkuju za fajn článek. Clojure se píše s j. Tento můj komentář po opravení klidně smaž. :)
To mě naopak příšla úroveň většiny přednášek dost nízko. Třeba J. Knesl, nebo T. Srnka byl výjimkou, ale jinak tam všichni hirovali, a "aby se neřeklo" vecpali k tomu nějakou přednášku. Maximálně to bylo vidět na Heuréce, která prostě chtěla ukázat, že používaj "cool technologie", ale přednáška obsahově o ničem, a nakonec z nich jak z chlupaté deky vylezlo, že to bylo celé k ničemu.
Super článek. Jen jsem se zněj dověděl jednu smutnou věc. Asi jsem neschopný, v hledání práce. :(