Jak na data v cloudu, multiplatformně

Už při čtení prvních článků o cloudu se mi líbila představa, že některá data nebudu mít přímo na svém počítači, ale budou uložena vzdáleně. Přístupná by tak byla odkudkoli, nezávisle na konkrétním zařízení, ať již je to notebook, stolní počítač, nebo chytrý telefon. Pokud by se mi podařilo ztratit notebook, o data bych nepřišel. Stejně tak bych se mohl ušetřit celodenního zálohování a obnovy dat při reinstalaci operačního systému, jak bylo nedávno zvykem.

Rozhodl jsem se tuto představu dotáhnout až do takové fáze, že nemám na počítači skoro žádná data a vše se ukládá vzdáleně, nebo se synchronizuje, když jsem zrovna on-line. Nástroje jsem zvolil tak, aby byli pokud možno zdarma a byli multiplatformní, protože mám notebook s Mac OS, stolní počítač s Windows 7 a telefon s Androidem.

Evernote

Můj nejoblíbenější program, který mi umožňuje uchovávat všechny poznámky, zápisky ze schůzek, ale i obrázky a soubory jako přílohy. Poznámky lze sdílet, nebo exportovat jako HTML, nebo PDF. Evernote lze používat zdarma a placená verze stojí 5$, nebo 40$ na rok. Výhody placené verze jsou vyšší datové limity, přístup ke starším verzím poznámek a možnost offline úložiště v mobilní aplikaci. K vašim poznámkám se dostanete jak přes webové rozhraní, tak i přes aplikace pro všechny mobilní platformy, Windows a Mac. Za zmínku stojí i OCR vyhledávání v psaných poznámkách, nebo obrázkách.
Díky Evernote jsem se zbavil všech papírových poznámek, zápisníků a drobných papírků, které se mi váleli po stole. Vše mám na jednom místě dostupné odkudkoli.

Dropbox

Pro ukládání většího množství souborů se již Evernote nehodí a nastupuje na řadu Dropbox, který v základní verzi poskytuje 2GB místa zdarma pro jakékoliv soubory. Přikoupit lze dalších 100GB za 10$ měsíčně, 200GB za 20$ měsíčně, nebo 500GB za 50$ měsíčně. V případě, že pošlete kamarádovi odkaz a ten se také zaregistruje, dostanete oba 500MB navíc (až do velikosti 18GB). Chcete-li rovnou začínat na 2,5GB velikosti, zaregistrujte se přes tento odkaz:

http://db.tt/SSs0LDS

Dropbox dále umožňuje sdílení souborů, složek a fotogalerií, které pak lze prohlížet ve webovém rozhraní v pěkné galerii. Na sdílených souborech může pracovat více lidí najednou. Dropbox stáhnete jak pro všechny mobilní platformy, tak pro Windows i Mac. Přístupné je i webové rozhraní, kde je i přístup k starším verzím jednotlivých souborů (až 30 dní zpět).
Díky Dropboxu mám všechny soubory uložené vzdáleně a přístupné jak na notebooku, tak v telefonu. Vyjímku tvoří velké soubory, jako jsou archivy projektů, filmy a hudba.

LastPass + Xmarks

Spíš než program je LastPass doplněk do webových prohlížečů a umožňuje ukládání hesel pod jedním hlavním (master) heslem. Společně s doplňkem Xmarks (od stejné firmy) lze synchronizovat i záložky. Používám ho jak pro Firefox, tak pro Chrome a to na všech svých počítačích. Výhodou je, že můžu klidně používat náhodně vygenerovaná silná hesla, protože si je nemusím pamatovat. Dále pak umožňuje automatické vyplňování formulářů a automatické přihlašování.

Doplněk je zdarma, je však možnost si koupit Premium verzi pouze za 1$ měsíčně, která nám umožňí stáhnout mobilní aplikaci, nebo plugin do Internet Exploreru.
Doplněk lze stáhnout pro všechny webové prohlížeče a mobilní aplikaci pro všechny platformy.
Díky LastPass si nemusím pamatovat žádné hesla ani záložky, můžu si dovolit pro každou službu vygenerovat náhodné dlouhé heslo a taky mi výrazně urychluje práci, díky automatického přihlašování k jednotlivým stránkám. To vše na každém z mých zařízení.

DoIT.im

Nástroj pro správu úkolů i podle GTD metodiky. Můžeme spravovat jednotlivé úkoly, které lze řadit do projektů a dále pak přidělovat prioritu, místo zpracování a termín. Dostupné je webové rozhraní, aplikace pro mobilní platformy i pro Windows a Mac. Šikovné je propojení na Google Calendar. Program lze používat zdarma, ale u mobilní aplikace je omezení na jednu synchronizaci denně, což je dost málo. Placená verze stojí 2$ měsíčně, nebo 20$ na rok.

Pocket, Instapaper

Tyto dva nástroje používám pro uložení článků, které si chci přečíst později, nebo třeba pro uložení videa, které nemám možnost aktuálně přehrát, např. v metru na mobilním telefonu. Pocket (s původním jménem ReadItLater) funguje jako doplněk do webového prohlížeče, nebo je rovněž dostupná jako aplikace pro mobilní platformu. Instapaper má zase výhodu, že umí posílat články do elektronické čtečky Kindle, kde si je můžu v klidu přečíst třeba na balkóně. Když by tuto funkci uměl i Pocket, bylo by to skvělé, protože bych nemusel používat dvě aplikace zároveň. Obě aplikace lze používat zdarma, bez omezení.

Google Picasa

Tento program používám pro zálohu a sdílení fotografií. Dostupný je program pro Windows i Mac, pomocí kterého můžete spravovat svoje fotogalerie lokálně a nahrávat je na vzdálené úložiště, které je pak dostupné přes váš profil Google+. Podporováno je označování lidí na fotce a ukládání polohy, kde byla fotka pořízena.
Google Picasa je jako program zdarma, ale má omezení na 1GB místa. Další místo lze dokoupit.

GMail, Google Calendar, Google Reader

Používám také ostatní Google služby, jako je GMail kam mám přesměrovánu všechnu poštu a na zařízeních k ní přistupuji přes IMAP. Dále pak Google Calendar pro kalendář, který se synchronizuje s Outlookem. Google Reader jako RSS čtečku, kterou mám přístupnou odkudkoli a existují i mobilní aplikace.
Alternativou pro kalendář a kontakty může být i iCloud od Apple, který sice má klientskou aplikaci pro Windows, ale ne pro Andorid, takže je ze soutěže vyřazen :-)

Git

Pro zdrojové kódy mých webových projektů používám nástroj Git, který mám nainstalován na vzdáleném serveru. Git mi řeší jak verzování jednotlivých souborů, ale i spolupráci více lidí na projektu a přístup odkudkoli. Git je zdarma včetně klientských aplikací. Pracovní podklady k projektům, jako zápisky ze schůzek mám v Evernote. Hesla k hostingům, nebo přístupy na Git uchováváme v rámci firemního nástroje pro správu projektů, nebo je mám přímo v e-mailu.

Velké soubory, zálohy, archivy

Věc, kterou nemám zatím úplně dořešenu, jsou velké soubory (hudba, filmy, archivy projektů). Jako nejvhodnější mi zatím přijde NAS síťový disk, který kromě úložiště velkých souborů poskytuje i možnosti pro stahování souborů (klasicky i torrent), možnosti zálohování všech zařízení v domácnosti, nebo printserver pro tiskárnu. V případě, že bych NAS server kupoval, bude nevýhodou vysoká cena, protože bych automaticky koukal po NAS, které umí dva a více disků, kvůli podpoře zrcadlení (data se ukládají duplicitně na dva disky místo jednoho). Alternativou by mohl být třeba Skydrive, Wedos disk, nebo placená varianta Dropboxu, kde bychom ale přišli o možnost zálohovat zařízení v rámci domácnosti.

Offline Moleskine

Jediný nástroj, který není online, nesynchronizuje se a nezálohuje do cloudu, je můj papírový zápisník Moleskine. Musím ho sice všude nosit s sebou, ale ocením ho, pokud si potřebuji rychle zapsat nějakou myšlenku, načrtnou graf, nebo rozmístění webové stránky. Rovněž ho nosím na schůzky, kde se nehodí, abych mezi klienta a sebe postavil notebook a cvakal si tam poznámky.

Závěr

Tímto je snad výčet programů a nástrojů kompletní, snažím se jich používat co nejmenší počet, ale ne vždy je to možné. O tipy na další cloudové nástroje, nebo tip, jak vyřešit problém ukládání velkých souborů si rád přečtu v komentářích níže.