WebExpo 2012

Tak jako každý rok, i letos jsem se zúčastnil dvoudenní konference WebExpo, které se pořádala na Vysoké škole ekonomické v Praze. Pro mě osobně konference začínala již o den dříve, protože jsem se rozhodl absolvovat ještě workshop o Test driven development (TDD). V tomto článku bych se chtěl podělit o svoje pocity, zážitky a konstruktivní připomínky k vlastní organizaci. Třeba to pomůže v tom, aby další ročník byl zase o kousek lepší. Mini-recenze jednotlivých přednášek pak shrnuji na firemním blogu, ve článcích Webexpo 2012 z pohledu businessu a Webexpo 2012 z pohledu development/design.

Den nultý - workshop

Čtvrteční den jsem zahájil čtyř-hodinovým workshopem o TDD, který mě velice mile překvapil. Po příchodu na Vysokou školu ekonomickou jsem se ihned zaregistroval a ušetřil si tak čekání ve frontě následující den. Obdržel jsem tenký časopis, zápisník, samolepky, odznáček, visačku a poukázky na dva "obědy" a tričko. Z časopisu jsem vyjmul program konference, visačku pověsil na krk, stravenky schoval do peněženky a zbytek nechal na registraci. Osobně se bez těchto věcí "zadarmo" obejdu.

Již během workshopu byla k dispozici káva, voda a drobné zákusky. U kávy nebyla žádná fronta, což se u dalších dnů již říct nedalo. Překvapení nastalo akorát u šatny, která zavírala již ve 3 hodiny. Naštěstí se věci dali uložit do zamykacích skříněk, které byly prakticky všechny volné.

Průběh workshopu byl bez problému, dostupné byly prodlužovačky, wi-fi fungovala a cena pro studenty (900 bez DPH) byla adekvátní. Po konci workshopu jsem se nadšený přesunul na Fusion warm-Up párty, která se konala ve Fusion Hotelu. Na párty jsme se pořádně "znetworkovali", což se pak nemile projevilo druhý den ráno. Den nultý proběhl parádně.

Den první - pátek

Úvodní zahájení jsem stihnul jentaktak, mohl jsem si ale klidně přispat. Úvod byl nudný, suchý a prakticky jsem se dozvěděl akorát to, k čemu slouží QR kód (což nejspíš většina lidí pohybující se kolem webu neví). Navíc byla v místosti pouze polovina lidí, druhá polovina čekala na registraci venku u šaten, což bylo dané asi tím, že většině se nechtělo dorazit již na 7:30.

Pak již začala první série přednášek. Většinou jsem pendloval mezi Development Hall a Design Hall. Celkově jsem nenarazil na žádnou "wow" přednášku jako minulý rok. Během dne jsem ani nevyužil elektronický program (měl jsem papírový), ani jsem se nezúčastnil skenování QR kódů ostatních účastníků, na což nebylo moc času.

Během dne bylo postupně doplňováno drobné jídlo, které ale okamžitě zmizelo. Prvním slabým místem se (jako minulý rok) ukázal stánek s kávou, kde byla permanentní dlouhá fronta a káva byla celkem kyselá. Dostupnost překapávané kávy, která byla bez fronty a chuťově byla daleko lepší, výrazně potěšila. Zbytek stánků obsadili různé firmy, které jsem si ani nestačil projít, protože mezi přednáškami zbylo akorát trošku času na to ulovit si kousek jídla a vzít si lahev vody. Celkový koncept jídla se konal v duchu, co nejrychleji do sebe naházet studenou pizzu ve stoje a šup na další přednášku, což mi nepřišlo moc fajn. Potěšil mě stánek, kde se dali koupit IT knížky s výraznou slevou. Nepotěšila mě wi-fi, kam se podařilo připojit pouze sporadicky a spojení po chvíli vypadlo.

Celý den jsem zakončil rautem, kde se mi podařilo ulovit pár kousků jídla, takže jsem to bral jako celkem slušný předkrm a vyrazil jsem za večeří. Během rautu byla možnost narazit na nové lidi a zjistit, čím se zabývají a co dělají.

Den druhý - sobota

Sobota byla, co se týče přednášek daleko lepší, organizačně to bylo na stejné úrovni. Začátek byl až od 10:00, takže jsem se mohl dostatečně vyspat. Tentokrát jsem se poučil z pátku a jako developer se nejvíce pohyboval v Design Hall, abych se dozvěděl něco nového, nebo jiný pohled na věc. Skvělé byly tzv. Speaker´s Corners, kde byla možnost se po přednášce sejít s přednášejícím.

Závěrečná párty se konala v p.m. klubu kousek od Palackého náměstí, kde bylo připraveno i "malé občerstvení", kde jsem se paradoxně najedl asi nejvíce za celou konferenci. Jídlo bylo teplé a opravdu dobré. Párty byla bez koncertu a bez alkoholu, takže jsem se kolem desáté odebral k východu.

Shrnutí

Celkově se mi konference líbila, některé přednášky byly zajímavé, některé spíše nudné. Líbilo se mi zaměření na poznávání nových lidí, jak už pomocí připravené hry Networ_king, tak i pomocí rautů a párty. Slabším místem bylo jídlo, fronta u kávy a wi-fi, která moc nefungovala. Cena byla dost vysoká a dalo by se pouze spekulovat, o kolik by mohla být cena nižší, pokud by se neutrácelo za zbytečné dekorace, samolepky, trička, notýsky a časopis. Rovněž oběd mohl být řešen v rámci okolních restaurací, jako to bylo např na konferenci Devel.cz, kde to bylo naprosto bez problému.

WebExpo bylo hodně nabíjející a motivující. Těším se na další ročník, který by měl být celý v angličtině, takže mám rok na to, naučit se pořádně mluvit anglicky :-)